Kalendarz regionalnych imprez promujących naturlaną i lokalną żywność w naszym województwie
Promocja zdrowej, naturalnej żywności z regionu ma za zadanie ożywić powiązania pomiędzy lokalnymi producentami rolnymi, przetwórcami, restauratorami i sprzedawcami. Wydarzenia te, stwarzają podmiotom ekonomii społecznej doskonała okazję do nawiązania kontaktów, czerpania doświadczeń i wiedzy od innych podmiotów, a także możliwości do zaprezentowania swoich lokalnych produktów.
NAZWA WYDARZENIA DATA
XI Mazurski festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie” – Mikołajki |
7 lipca |
Mazurski Święto Kaszy – Kętrzyn |
14 lipca |
Święto Gęsi – Biskupiec Pomorski |
15 lipca |
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla – Olsztyn |
21 lipca |
Festiwal Kultury Myśliwskiej – Lidzbark Warmiński |
21-22 lipca |
Festiwal Smaków – Ostróda |
3-5 sierpnia |
Święto mazurskiego Kartoflaka – Szczytno |
11 sierpnia |
Festiwal Wieprzowiny – Działdowo |
11 sierpnia |
Regionalne Święto Ziół – Olsztynek |
15 sierpnia |
Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu – Nielbark |
26 sierpnia |
Elbląskie Święto Chleba – Elbląg |
31 sierpnia – 2 września |
Wojewódzki Dzień Pszczelarza – Działdowo |
2 września |
Festiwal Runa Leśnego – Pisz |
8 września |
Regionalne Święto Miodu – Ełk |
15 września |
Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Olsztyn |
15-16 września |
Festyn Dożynkowy w ramach Dożynek Wojewódzkich – Olsztynek |
16 września |
Święto Ziemniaka – Kraplewo |
30 września |